Športno društvo Ribno

Zgodovina

Začetki športnega društva Ribno segajo v leto 1963, ko se na pobudo skupine krajanov organizira društvo z namenom delovanja na področju športa v Ribnem. Na začetku je bilo največ poudarka na odbojkarski sekciji. Iz te se je leta 1970 razvil odbojkarski klub Bled v okviru TVD Partizan Bled, ki pa je danes vsem dobro znani slovenski prvak odbojkarski klub ACH VOLLEY. Prvi predsednik je bil g. Zdravko Silič.

Novejše obdobje športnega društva se začne v letu 1997, ko se formira novo vodstvo. Takratni predsednik postane Boris Cvek. Člani so bili večinoma nogometni privrženci saj je bil sprva namen, da vključimo ekipo malega nogometa v občinsko ligo. Nastane ekipa ŠD Ribno, ki začne prvenstvo v 4. kakovostni skupini in že prvo leto napreduje skupino višje. Po petih letih napredovanj se je ekipa uvrstila tudi v najmočnejšo skupino, tam prvo leto izpadla, vendar se je že leto kasneje zopet uvrstila med elito. V najmočnejši skupini smo sedaj že peto leto zapored in smo v sezonah 2007 in 2008 postali prvaki.
Sprva smo bili brez prostorov za delovanje društva, shranjevanje opreme in podobno. Ker smo si želeli imeti stvari pod streho (kot dober gospodar orodje), smo s prostovoljnim delom in sponzorskimi sredstvi v septembru 2003 postavili kontejner, ga opremili z nadstreškom in tudi poimenovali ”Pod streho“.

Travnato površino za igranje nogometa smo si v začetku delili s Kasting klubom Bled, po prenehanju njihovega delovanja pa smo v letu 2005 postali tudi upravitelj celotne travnate površine. Izredno veliko pridobitev je društvo dobilo naslednje leto, ko nam je Casino Bled podaril kosilnico za košnjo trave.

Društvo je najbolj dejavno na področju malega nogometa. Igralcev je bilo vedno več, zato smo leta 2005 ustanovili še sekcijo mlajših članov, ki so se prva tri leta imenovali Nadebudneži, od začetka leta 2009 pa nastopajo pod imenom Ribno mladi in nastopajo v 3. kakovostni skupini.

Športno društvo Ribno upravlja s travnato površino pod Ribensko goro. Gre za površino namenjeno različnim športom in ostalim dejavnostim. Dimenzija travnate površine je velikosti cca. 100 x 50 metrov. Športne aktivnosti se tu odvijajo že zelo dolgo. Sprva se je igral le nogomet, potem pa je svojo dejavnost začel tudi kasting klub, ki je dodatno uredil travnato površino, jo razširil in postavil ograjo. V letu 2005 je celotno upravljanje prevzelo športno društvo, ki razporeja potek dejavnosti skozi celo leto. Vsako leto se vloži veliko sredstev za obnovo in ohranitev prostora v odličnem stanju. Vsako leto gostimo več nogometnih turnirjev, velja pa omeniti, da je tukaj potekalo tudi evropsko kasting prvenstvo. Največ ga uporabljamo člani športnega društva, ki dvakrat tedensko treniramo mali nogomet ter ob nedeljah igramo domače tekme.

Poslanstvo

Z organizacijo športnih prireditev, tekmovanj in rekreacije želimo spodbujati razvoj in napredek športnega življenja v Krajevni skupnosti Ribno. Mladino želimo usmeriti na pot zdravega športnega življenja, starejšim pa omogočiti rekreacijo za ohranjanje športnega duha. Povezujemo zabavne in športne vsebine, ki članom in vsem krajanom bogatijo življenje. Trudimo se, da so naše aktivnosti kakovostne in primerne vsem starostnim skupinam. Omogočamo zbliževanje, komunikacijo in druženje s čemer dosegamo, da so naši člani zadovoljni in osvajajo lovorike.

Vizija

Vodili bomo razvoj na področju rekreativne športne dejavnosti v kraju in s tem presegli pričakovanja naših članov, krajanov in sponzorjev.

Z dobro organiziranostjo in fleksibilnostjo bo društvo, ne samo obdržalo sedanjo vlogo v kraju, temveč bo tudi povečalo uspešnost in širilo dejavnost na območje celotne občine Bled.